Portefeuillehouder(s): Breunesse, Groothuismink, Krieger, Slegers
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
Zaanstad groeit de komende jaren van een stad van 155.000 naar 200.000 inwoners. Als gevolg van de stedelijke verdichting neemt de druk op de buitenruimte toe. Meer mensen zullen gebruik maken van schaarser wordende buitenruimte. Zij willen zich kunnen verplaatsen in de stad en in de regio, hun auto of fiets parkeren en goede plekken vinden om te recreëren. Daarbij bewaken wij het open landschap als belangrijke kernkwaliteit voor de stad en regio. Naast de toenemende druk stellen ontwikkelingen als de klimaatverandering, de energietransitie, de circulaire economie en de vergrijzing eisen aan de inrichting en het beheer en onderhoud van de buitenruimte. |
---|
Voortgang 2021
Bereikbaarheid en mobiliteit
De raad heeft in september ingestemd met het Zaans Mobiliteitsplan: het strategische beleidskader voor een bereikbaar en leefbaar Zaanstad voor de komende 20 jaar. Nu het plan is vastgesteld, zal er gewerkt gaan worden aan een meerjaren- investeringsprogramma (MIP). Hierna zijn we gestart met het opstellen van een nieuwe parkeernota. Die wordt in de tweede helft van 2022 vastgesteld.
Vanwege de coronapandemie heeft de Vervoerregio de aanbesteding van het openbaar vervoer in de Zaanstreek met anderhalf jaar uitgesteld. Er zal een nieuw programma van eisen worden opgesteld dat aansluit op gewijzigde marktomstandigheden. De nieuwe concessie gaat in december 2023 in.
Het nieuwe werkplan verkeersveiligheid 2021 – 2023 is in september door de raad vastgesteld. Het plan geeft uitvoering aan campagnes, educatie en fysieke maatregelen aan de inrichting.
Verder wordt er gewerkt aan een aantal grote infrastructurele projecten. Voor de Avant is een uitvoeringsovereenkomst voor de realisatiefase getekend. Naar aanleiding daarvan is een projectteam voor de realisatiefase samengesteld dat namens de partners het hoofdcontract gereed maakt voor de aanbesteding. Uitvoering staat vooralsnog gepland in 2022-2025.
De tweede fase van de Planstudie Guisweg is gestart. Doel is om tot een (bestuurlijk) gedragen voorlopig voorkeursalternatief Guisweg te komen (planning: medio 2022). Streven is om eind dit jaar een bestuurlijk besluit te laten nemen over de mee te nemen alternatieven in de beoordeling/plan-Milieu-effectrapportage.
Klimaatadaptatie
Op 8 juli jl. is het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie 2021-2026 vastgesteld door de raad.
In overeenstemming met de uitvoeringsagenda voor 2021 is invulling gegeven aan een aantal acties, zoals:
- Kaart met daarop de kroonbedekking (in %) in de openbare ruimte;
- Richtlijnen hitte- en waterbestendige gebiedsontwikkeling opstellen en vastleggen in verschillende procesdocumenten;
- Integrale gebiedsvisie polder Westzaan;
- Nederlands kampioenschap Tegelwippen en gratis tegelophaalservice
Daarnaast worden bij gebiedsontwikkelingen en bij vervangingsprojecten kaders meegegeven om de doelstellingen vanuit het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie te realiseren.
Afval
Conform de nieuwe dienstverleningsovereenkomst die in 2020 met de Huisvuilcentrale (HVC) is aangegaan wordt een deel van het werkpakket nu door de gemeente uitgevoerd. Het gaat daarbij om het wegnemen van bijzetting en dumpingen en het inzamelen van grof huishoudelijk afval. Conform begroting vindt er meer inzet plaats in Peldersveld en Poelenburg om de doelstellingen vanuit het Pact Poelenburg te realiseren. De hogere kosten van deze inzet worden gedekt vanuit de afvalstoffenheffing. Gevolg van Covid-19 is dat er aanwijsbaar meer afval wordt aangeboden. Zowel in de vorm van meer tonnage afval als meer dumpingen.
Openbare ruimte
In 2021 is het Bomenbeleidsplan door de raad vastgesteld. Ook is nieuw maaibeleid opgesteld en deze nota is gereed voor besluitvorming. Na de vaststelling van het bomenbeleidsplan is gewerkt aan het implementatie van dit nieuwe beleid. Ook is een start gemaakt met de inventarisatie van de monumentale bomen in Zaanstad. De gebiedenkaart is inmiddels definitief vastgesteld. Er lopen nog een tweetal bezwaren en de gemeente is in overleg met de bezwaarmakers om tot een oplossing te komen. De vergunning voor de Leeghwaterweg is geëvalueerd en de aanbevelingen zijn inmiddels uitgevoerd.
Daarnaast zal eind 2021 de Nota Onderhoud Kapitaalgoederen openbare ruimte geactualiseerd worden. Deze nota heeft als doel inzicht te geven in de instandhoudingsverplichting van de voorzieningen in de openbare ruimte. En daarnaast wordt er gewerkt aan een plan van aanpak ‘Inlopen onderhoudsachterstanden’ waarin scenario’s en een groeimodel geschetst worden om het onderhoudsniveau van de buitenruimte te verhogen en wordt een strategie bepaald om de onderhoudsachterstanden niet verder te laten oplopen.
Eind 2021 zijn de resultaten bekend uit de areaalscan van alle beweegbare en vaste bruggen. Uit die areaalscan blijkt welke bruggen het meest risicovol zijn, die worden vervolgens doorgerekend. Voor de bruggen die niet aan de normen voldoen, moeten maatregelen worden genomen. Hier komen enkele vervangingsinvesteringen uit voort voor 2022 en 2023.
In de Grond-weg en waterbouwsector is te zien dat er schaarste is ten aanzien van bouwmaterialen. Op dit moment is nog niet te merken dat de schaarste aan bouwmaterialen ook leidt tot vertragingen. Door de energietransitie is te merken dat nutsbedrijven overuren maken. De beschikbaarheid van nutsbedrijven om tijdig mee liften met vervangingsprojecten staat regelmatig onder druk.
In de grond-, weg- en waterbouw is sprake van sterke prijsstijgingen. De indexering is op dit moment hoger dan de indexering die in de begroting is gehanteerd. Voor de vervangingsinvesteringen in het MIP Openbare ruimte zal dit ertoe leiden dat er minder projecten gerealiseerd worden dan was voorzien en dat daarmee binnen het budgettaire kader kan worden gebleven.
Civiele kunstwerken
Bij enkele kadeconstructies is er sprake van hogere projectkosten. Voor vervanging van de kadeconstructie Prins Hendrikkade is meer budget nodig dan verwacht. Zo ook voor de damwand van de Noordervaartdijk en de kadeconstructie van de Zaanweg. In een raadsinformatiebrief wordt hierover nader gecommuniceerd.
Riolering
In de regio Zaanstreek-Waterland is eerst de focus gelegd op de Visie afvalwaterketen; het opstellen van het calamiteitenplan ‘riolering en extreem weer’ is doorgeschoven naar 2023.
Voor het Systeemoverzicht Stedelijk Water (SSW) is opdracht verleend; medio 2023 is de eindrapportage gereed.
Vastgoed
Ook in 2021 vinden verkoop activiteiten van vastgoed plaats. Voor de inkomsten uit verkoop van vastgoed geldt dat alles wat netto boven de taakstelling uitkomt zal worden toegevoegd aan het investeringsfonds. Inmiddels zijn een aantal verkopen in 2021 gerealiseerd. Volgens de laatste informatie is na aftrek van verkoop gerelateerde kosten een batig saldo te verwachten. Bij de volgende rapportage van het investeringsfonds en bij de jaarrekening 2021 zal hier verder over worden gerapporteerd.